Pohod po 7. gričih Novega mesta

V sklopu praznovanja sedemdesetletnice delovanja našega rodu, smo se v soboto odpravili na pohod po sedmih gričih Novega mesta. Zbralo se nas je okoli 50 tabornikov, radovednih netabornikov in živahnih štirinožnih prijateljev, katerih temni oblaki na nebu, niso uspeli prestrašiti. Podali smo se na Kapitelj, Marof, Ragov Log, Žibertov hrib, Grm, Šipčev hrib in Portoval, kjer smo pohod tudi zaključili z izvrstno pogostitvijo domačih dobrot. Na vsakem griču smo z zanimivim vodenjem, simbolno potovali skozi razvoj in rast Rodu gorjanskih tabornikov, pri tem pa nismo pozabili na igro in zabavne izzive, ki so poskrbeli za medgeneracijsko povezovanje, sproščeno vzdušje, in smeh. Upamo, da se čimprej spet srečamo v tako dobri družbi, več utrinkov iz akcije, pa si lahko pogledate na spodnjih fotografijah.

Povezava do več fotografij: https://photos.app.goo.gl/4KbiNoL1i8hegVmU9

 


Kostanjev piknik 2022

Člani RGT smo s polno paro smo zakorakali v novo taborniško leto. Pričeli smo z vodovimi sestanki, medse sprejeli vrsto novih članov in skupaj dočakali prelepo jesen. Za tabornike je jesen prav poseben letni čas, saj nam vsakič znova popestri druženje v barviti naravi, predvsem pa se vsi nestrpno veselimo tradicionalnega kostanjevega piknika pri taborniški hiški. V soboto, 15.10.2022, se je na megleno jutro zbralo kar 80 članov Rodu gorjanskih tabornikov in nekaj radovednih staršev željnih druženja. Začetna sramežljivost je bila neizogibna, saj nam srečevanje tekom pestrega poletja žal ni uspelo. Na srečo pa taborniki poznamo odličen recept za prebitev ledu. Tako mlajši kot starejši taborniki so se ob prihodu razdelili v manjše skupine in se odpravili na prav posebno misijo. Vsem je bilo skupno to, da so za uspešno opravljene naloge morali sodelovati, biti iznajdljivi, pripravljeni pomagati, spoštljivi do narave in vešči v uporabi že prej pridobljenega taborniškega znanja.

Mlajši medvedki in čebelice so po gozdu iskali prijatelje grdobca Shreka, ki se je v času kostanjevega piknika zadrževal nekje v močvari. Zlobnež je njegovo odsotnost dobro izkoristil in ugrabil princeso Fiono. Medvedki in čebelice so reševanje vzeli v svoje roke in zagnano opravili vse preizkušnje Shrekovih prijateljev. Naučili so se mečevanja, s svojimi vici nasmejali Osla, oskrbeli opečenega Zmaja, se uspešno izognili zlobni čarovnici, ki jim je prekrižala pot in na koncu premagali Zlobneža ter rešili Fiono, ki jih je nagradila z okusnim kostanjem.

Malo starejši gozdovniki in gozdovnice pa so bili del strateške igre, pri kateri so nabirali točke z znanjem orientacije in opravljanjem zanimivih, do okolja prijaznih nalog. Pridobljene točke so lahko uporabili na dražbi, kjer so si lahko kupili različne materiale za zadnjo preizkušnjo. Material so otroci uporabili za zaščito jajca, ki se naj ne bi na noben način razbil. Izdelki so bili izjemni, saj so nekatera jajca prestala ekstremno močne ter visoke mete in brce, pri tem pa ostala brez ene same praske.

Obe starostni skupini sta več kot uspešno opravili preizušnje in se z širokimi nasmehi vrnili na skupni prostor, kjer smo se vsi skupaj podružili in okrepčali z okusnim kostanjem. Poleg kostanja pa smo se imeli možnost preizkusiti v lokostrelstvu, postavljanju šotora, kurjenju ognja s kresilom, zabavni prvi pomoči in balinčkanju, kjer so se lahko pozabavali tudi starši, ki so bili vsem nalogam kos. Piknik smo zaključili v zboru, kjer smo podelili znanja in veščine, ki so si jih otroci prislužili v lanskem taborniškem letu. Tako bodo kroji polni novih značk, predvsem pa smo domov odšli polni motivacije, da se tudi to šolsko leto potrudimo in osvojimo čim več novega znanja. Komaj čakamo, da se čimprej spet vidimo in upamo, da zopet v tako obsežnem številu.

Fotografije iz akcije so dostopne tukaj: https://photos.app.goo.gl/G4twQTsszncmeidc9


RGT medse dobili 3 nove vodnike

V preteklem tednu so se trije člani rodu udeležili vodniškega tečaja GOOT za vodnike GG vodov. Dva animatorja in tečajnica so domov odnesli ogromno novega znanja, izkušenj in novih prijateljstev. Komaj čakamo, da lahko pridobljeno znanje uporabimo in da se kmalu spet srečamo!

Vikend vodnikov v dobri družbi na sončnem Skomarju

Vikend je minil prehitro. Preživeli smo ga v dobri družbi na sončnem Skomarju, kjer smo se zbrali s prav posebnim razlogom. Skupina trinajstih članov rodu, je svoje zelene rutice zamenjala za modre in se pridružila družini popotnikov in popotnic. Prestali so vrsto zahtevnih preizkušenj in dokazali, da so pripravljeni na vse izzive, ki jim jih ponuja nova taborniška pot. Vikend smo namenili predvsem pripravi na novo taborniško leto, v katerem se bodo novo pečeni PP-ji preizkusili v vlogi vodnikov. Sobotni dan, poln pestrih debat, iger in zvokov kitare, pa smo zaključili še z obiskom bazena. Imeli smo se super! Zdaj pa že komaj čakamo, da se spet srečamo in podamo novim dogodivščinam naproti.


ZLETni šotori so pospravljeni

Šotori so pospravljeni, vod Bagrov pa je doma po uspešno zaključenem vseslovenskem taboru Zlet 2022. Prehodili smo tako rekoč vse hribe od Škofje Loke do Cerknega, kjer smo spletli široke mreže prijateljstev in bili deležni edinstvenih taborniških izkušenj. Prebujanje ob prelepih razgledih in svežem gorskem zraku, dobra družba, zvoki kitare in ogromno zabavnih ter poučnih aktivnosti, še zdaleč niso vse kar bomo pogrešali. Mi že odštevamo do naslednjega Zleta, do tedaj pa nam ostajajo prelepi spomini. O tem kaj vse smo počeli, pa še pride… brez skrbi!


Prvi pohodni dan Zleta je za nami

Prvi pohodni dan Zleta je za nami. Dobra družba, kotaleči kruh, poskočna glasba in vznemerljiva srečanja ostalih tabornikov z vse Slovenije, so nam popestrila naporno pot po visokih hribih na poti do tabornega prostora. Uživamo in vas lepo pozdravljamo!


Dnevne RGT novice iz tabora 2022

Tudi letos našim zvestim bralcem omogočamo dnevni vpogled naših aktualnih novic iz tabora v časopisu Dnevne RGT Novice.

3. 7. 2022 - 2. dan - Časopis

4. 7. 2022 - 3. dan - Časopis

6. 7. 2022 - 5. dan - Časopis

9. 7. 2022 - 8. dan - Časopis

 

Odgovorni urednik: Žan
Glavni urednik: Cili
Vsebina: Cili, Jan, Vesna
Fotografije: Cili
Lektoriranje: Jan
Oblikovanje: Cili
Naslov uredništva: cili@rgt.si

Izdajatelj: Društvo tabornikov Rod gorjanskih tabornikov Novo mesto
Drska 39, 8000 Novo mesto

Spletna stran: www.rgt.si

 

*časopis je le del zabavnega programa na taboru. Nekatere stvari so izmišljene.


Spust po Krki

Prejšnji vikend smo GG-ji imeli spust po Krki. Veslali smo od Podgozda pa vse do naše taborniške hiške v Portovaldu. Imeli smo se super, dobili smo nekaj barve, lačni pa tudi nismo bili 😉


GG vikend in prehod 2022

Novomeški taborniki smo se po dolgem času vrnili na Reso, kjer v osrčju Kočevskega Roga stoji gozdarska koča. Petek je bil namenjen temu, da starejši gozdovniki in gozdovnice (GG-ji) v svoje vrste sprejmejo nove člane, ki so se morali izkazati, da so vredni nove, zelene rutke. Ker je v GG programu več poudarka na orientaciji in bivanju v naravi, smo preostanek vikenda izkoristili za njihovo prvo samostojno orientiranje v naravi in pripravo obroka na ognju. Prehod je uspešno opravilo vseh 20 prehodnikov, saj so izkazali dovolj taborniškega znanja, pridobljenega na prejšnjih akcijah in na tedenskih srečanjih, ki jih imajo skozi celo leto. Kot narekuje tradicija, smo zadnji dan vsi skupaj pospravili kočo, saj je tudi delitev dela velik del taborniškega duha.

Zahvaljujemo se Gozdnemu gospodarstvu Novo mesto, ki nam je omogočilo bivanje v objemu roških gozdov in Mestni občini Novo mesto.

Več o dogajanju si lahko preberete v zapisu ene izmed udeleženk, ki je že bila gozdovnica in je pomagala pri preverjanju znanj mlajših tabornikov.

V petek smo se taborniki zbrali na Resi, kjer smo se starejši GG-ji odpravili do izvira po vodo, prehodniki pa so se razpakirali in pripravili na prehod, ki je sledil zvečer. Na prehodu smo testirali njihove veščine poznavanja ognjev, vozlov, taborništva in taborniških zakonov. Drugi dan smo začeli z jutranjo telovadbo, zajtrku pa je sledila ponovitev osnov orientacije za mlajše in vrisovanje na karto za starejše. Pred kosilom smo imeli orientacijo, kjer smo v skupinah brez vodnikov – ter opremljeni samo z zemljevidom in kompasom – iskali skrite točke v gozdu. Ko smo prišli nazaj, smo pojedli kosilo in se malce odpočili, nato se pa hitro odpravili v gozd, kjer smo nabrali material za ogenj. Zaradi požarne varnosti smo ga postavili na kovinskem ognjišču v zavetju. Pripravili smo si sendviče, ki smo si jih s pomočjo ognja popekli ter tako dobili zunaj pečene tople sendviče, ki so bili superski. Dan smo zaključili z večerom namiznih iger in igro narobe skrivalnic v koči. V nedeljo smo kočo skupaj pospravili in imeli krajši orientacijski pohod. S tem se je naš GG vikend končal. (Manca, 12 let)

Ogled fotografij tukaj

 


Zapojmo skupaj ... na 70. letnici RGT!

Proslava ob 70-letnici RGT-ja se bliža, zato pevski zbor medse vabi člane, da se nam pridružijo.
 
Srečanja potekajo vsako sredo ob 18:00 in trajajo eno uro. Pojemo v MC Oton.
 
Če ima kakšen otrok željo biti v zboru (in zakaj si tega ne bi želeli), pa v sredo nimate časa, to sporočite Davidu na elektronski naslov david@rgt.si
 
Upamo, da se nas bo zbralo čim več. Tako se bomo imeli še lepše, pa tudi proslavo bomo s tem zelo polepšali, tako da ste toplo vabljeni!
 
 

Soboto smo preživeli na zasneženih Gorjancih

Današnjo sončno soboto smo z GG-ji preživeli na zasneženih Gorjancih. Po napornem hribu nas je pri Miklavžu pričakala topla malica, nato pa smo se preizkusili še v naših sankaških spretnostih. Zelo smo uživali! Vsem vam pa želimo lep preostanek dneva in upamo, da se kmalu spet vidimo.


Kostanjev piknik 2021

Vikend smo preživeli taborniško, kot vsako leto s tradicionalnim kostanjevim piknikom!
Lepo smo se imeli v Portovaldu! Mestna občina Novo mesto